Notícies
Aquest any recuperem un dels nostres actes més especials, en el qual reconeixem la vàlua humana i trajectòria esportiva, en el cas d’aquesta edició, d’una figura molt rellevant de l’escalada a nivell internacional.
Sílvia Vidal Martí rebrà la Flor de Neu d’Honor del Festival i ens explicarà la seva última aventura, Sincronia Màgica. En paraules de Joan Salarich, director del Festival, els motius són clars: “Pel seu alpinisme sense suport de cap mena, sense artificis. Per demostrar que el significat de la paraula ‘aventura’ encara pot ser sincer i, sobretot, que encara és possible”.
Escaladora en solitari en el ple significat de la paraula i tot el que això implica, ha sigut recentment reconeguda amb el Piolet d’Or, màxima distinció internacional, mai aconseguida abans per l’alpinisme català i espanyol.
Una collita immillorable
El Festival no seria el que coneixem sense una selecció de films a l’altura, i aquest any és de les més competitives mai presentades, per quantitat i qualitat. 45 pel·lícules optaran a endur-se el nostre màxim reconeixement, la Flor de Neu d’Or. Seleccionades entre 136 propostes rebudes, que representaven inicialment 23 països diferents. D’aquestes, França és el país que en concentra més nombre a competició, seguit d’Espanya, Estats Units i el Canadà. També es projectaran documentals d’Eslovàquia o Iran, entre altres. Segons en Joan Salarich, “la preselecció d’aquesta edició ha sigut de les més exigents dels últims anys. El nivell és molt elevat tant en les pel·lícules esportives com en les de caire social o mediambiental”.
Entre els realitzadors que opten a endur-se el màxim guardó destaquen directors multipremiats a Torelló com ara el suís Fulvio Mariani, amb Il Ragno della Patagonia, o l’eslovac Pavol Barabas, amb Grand Canyon. També repeteixen alguns habituals al Festival com ara l’austríac Michael Schlamberger, amb The Raven’s Tale; el francès Christophe Raylat, amb Trilogies, o el nordamericà Rafael Pease, amb Tupungato-Empatía en la muerte.