Notícias

21/10/2024
El 42è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló viatja a Madagascar i presenta un dels seus cartells més complets
El 42è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló viatja a Madagascar i presenta un dels seus cartells més complets

Aquest dilluns hem presentat la 42a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló al Foyer del Teatre Cirvianum amb la presència d’en Joan Salarich, director del festival, que ens ha explicat les novetats d’aquesta edició i l’Íngrid Picanyol, responsable de la imatge i cartell del festival, que ha desgranat el procés creatiu al seu darrera. L’alcalde de Torelló Marçal OrtuñoMar Pou, en representació de BBVA i Fundació Antigues Caixes Catalanes, han manifestat el seu suport continuat i destacat la importància a nivell local, cultural i internacional del festival, també des d’una òptica de consciència mediambiental.

Madagascar, l’illa vermella

Madagascar serà l’epicentre d’aquesta edició, des del cartell i imatge, un espectacle inaugural, ‘Veus de Madagascar’, que proposarà un viatge únic a l’illa vermella, a la presència durant el certamen de persones amb un coneixement de primera mà del país, que vertebraran més que mai una bona part de les activitats del festival. Amb un cartell que busca una aproximació via satèl·lit de l'illa vermella, prenent aquesta denominació per tenyir la seva natura, “fugint” inicialment del zoom de la crua realitat que viu el país, a la que mica en mica ens hi anirem aproximant. Des de la música, el cinema, la fotografia, la biologia, ens acostarem a un país amb enormes problemes socials, econòmics i mediambientals, afectats tots per l’explotació, però també ric en cultura, història, tradició oral i un entorn natural espectacular, malgrat estar seriosament amenaçat, únic al planeta. El primer país africà que protagonitzarà una edició del festival, deute històric del certamen que intentarem començar a saldar.

Gran participació

Un total de 154 pel·lícules i documentals d’arreu del món s’han presentat per optar a la Flor de Neu d’Or d’enguany. Una xifra, en paraules de Joan Salarich, “estratosfèrica”, doncs es tracta del segon registre d’inscrits més elevat de la història del certamen, només superat pel de l’any 2019. Una part d’aquest augment de propostes, la podem situar al progressiu ressorgiment i normalització de l’activitat esportiva i cultural post-pandèmia, on projectes aturats s’han reprès i se’n han desenvolupat de nous, recollint des del festival el fruit d’aquesta eclosió. El que suposa un rècord sense precedents és el nombre de nacionalitats d’aquestes produccions, que provenen de 34 països diferents, amb presència de països poc habituals del certamen com ara Geòrgia, Índia, Israel o Tadjikistan. En les més de quatre dècades del Festival, mai abans s’havia assolit una xifra d’aquestes característiques. Després d’una acurada preselecció, durant el certamen es projectaran un total de 50 films que competiran pel gran premi, de 21 països diferents, amb rècord de dones a la direcció.

Estrenes i retorns

La pel·lícula ‘Obrint camí. Kangtega 84’, del català Miquel Pérez, es podrà veure per primera vegada a Torelló. El film narra una fita històrica per l’alpinisme català: la primera expedició femenina europea a l’Himàlaia, el 1984. Les seves protagonistes també seran al Camp Base el dimecres 20.

Entre els realitzadors que opten a endur-se el màxim guardó de la 42a edició destaquen directors de prestigi i guardonats a Torelló com ara el francès Bertrand Delapierre, amb diversos grans premis a la motxilla, o la família Lapied –Véronique, Anne i Erik–, uns grans especialistes en produccions de natura i fauna als Alps. L’alpinista i escriptor François Damilano, a qui hem vist com a protagonista en vàries produccions a la gran pantalla del Festival, ara es posa darrere les càmeres com a director. I dos realitzadors que van ser premiats al certamen de l’any passat, hi tornen aquest 2024: la iraniana Marjan Khosravi, que es va endur el Premi de Cultura de Muntanya, i el francès David Arnaud, que va guanyar el guardó a Millor Film d’Esports de Muntanya. Entre altres noms que han estat premiats en diverses edicions també destaquen James Aikman (EUA) o Guillaume Broust (França). Comptarem també amb un total de 28 pel·lícules que s’estrenen a l’estat i 3 al continent europeu.

Més activitats que mai

El festival dobla la proposta diària d’activitats en una aposta clara per reforçar la programació paral·lela. Es consolida el Camp Base del Festival instal·lat a la plaça Nova amb xerrades diàries, activitats, música i menjar, i s’amplia el ventall de conferències, cada tarda, al cinema El Casal. Segueix l’Hora del Conte a les biblioteques de Torelló, les exposicions al Foyer i Camp Base, l’espai editorial i la presència en activitats culturals organitzades per les llibreries VUK i La Distreta i el taller de marcs Art32.

Per la seva banda, el Torelló Mountain Wines arriba a la sisena edició sent una cita imprescindible per a molts espectadors que s’apropen al municipi per gaudir del Festival, però també pels amants del bon vi. El dissabte 16 de novembre, el Camp Base de la Plaça Nova tornarà a reunir una vintena de cellers o projectes vinícoles que són únics per la manera d’elaborar el vi; ja sigui per l’altitud de les vinyes o l’orografia dels cultius que els obliga a fer una producció gairebé artesanal. Juntament amb la mostra, es faran dos tastos guiats al teatre Cirvianum a càrrec de Ferran Centelles (exsommelier d’El Bulli i actualment darrere el projecte Bullipedia) i la sommelier i nutricionista Clara Antúnez.