Notícias

08/11/2022
Retorn a l'Everest: quaranta anys de cinema de muntanya a Torelló
Retorn a l'Everest: quaranta anys de cinema de muntanya a Torelló

La pel·lícula més premiada de la història del cinema de muntanya. Flor de Neu d'Or del Festival el 1993. Una fita concebuda pel realitzador australià Michael Dillon mai repetida. Everest: Sea to Summit és la crònica d'un viatge de 800 quilòmetres i una ascensió èpica, un triomf del llenguatge cinematogràfic i de l'alpinisme que torna al Festival en una sessió especial pre-inaugural gratuïta. Una forma d'unir dues efemèrides, les quaranta edicions del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló i el Gran Premi de la International Alliance for Mountain Film 2022, de la que el festival n'és part, atorgat a Michael Dillon per la seva trajectòria. Una projecció del film, estrenat originalment fa trenta anys, restaurat i adaptat a les pantalles modernes, en format 16:9, que es farà al Teatre Cirvianum el pròxim dijous 10 de novembre.

Una oportunitat de revisionar un clàssic o de descobrir-lo per primera vegada per gaudir i també patir amb l'aventura de Tim Macartney-Snape (primer en obrir una nova via al cim sense oxigen el 1984) i la seva companya i metgessa Anne Ward, en l'ascensió a l'Everest des de la cota zero del Golf de Bengala al cim del món, en un desnivell de 8.848 metres, tot passant per les fascinants carreteres, ciutats i paisatges de l'Índia.

 

Michael Dillon, Gran Premi IAMF 2022

Atorgat per la seva brillant trajectòria vital i professional en el cinema de muntanya, amb més de 100 films al llarg de cinquanta anys de carrera, incloent 25 anys com a documentalista de Sir Edmund Hillary, i la seva filmació de tres grans expedicions a l'Everest, com és la del film que veurem per celebrar les quaranta edicions del festival i la figura del realitzador australià.