Notícies

19/11/2022
'House of the Gods' guanya la Flor de Neu d'Or del 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló
'House of the Gods' guanya la Flor de Neu d'Or del 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

El jurat ha volgut reconèixer la producció britànica House of the Gods de Matt Pycroft amb el màxim guardó del festival, per la seva complexitat tècnica, gran emotivitat i per haver fugit de les localitzacions icòniques, concretament al Mont Roraima a Veneçuela. Un film corprenedor amb una expedició liderada per Leo Holding i la presència de la prometedora escaladora Anna Taylor.

El film canadenc La liste: everything or nothing, de Eric Crosland, s’ha endut el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya per ser un muntatge visualment excepcional amb un repte únic en esquí alpí, l’ascens i el descens en esquís en cims de 6.000 metres posant a prova tots els límits en els pendents més arriscats.

Jötunn ha estat doblement guardonat: s'ha endut el premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya i el premi Cervesa del Montseny per votació del públic. Un film sobre caiac extrem a Islàndia dirigit per Mikel Sarasola (País Basc).

Yukon, un rêve blanc ha guanyat el premi Quadpack Foundation i Flor de Neu de Plata al millor film de cultura de muntanya. Mathieu Le Lay (França) ha dirigit aquest llargmetratge que té com a protagonista la cabra de muntanya. El fotògraf de fauna salvatge Jérémie Villet persegueix en solitari aquesta espècie emblemàtica pels deserts blancs del Yukon, al Canadà.

El premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió és pel film Not alone, dirigit per la canadenca Heather Mosher. La guia alpina Sarah Hueniken protagonitza aquest muntatge després de perdre la seva millor amiga en una allau durant un ascens en una paret de gel.

Into the ice ha estat guardonat amb el premi FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. Lars Henrik Ostnefeld és el director d’aquest llargmetratge que explica les dècades d’investigació per esbrinar a quina velocitat s’està fonent la capa de gel de Groenlàndia.

El Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals és per a la producció italiana Across Emptiness, de Luca Albrisi. 

En aquesta edició, el jurat també ha reconegut amb mencions especials tres pel·lícules més:

  • Expansió. De Montserrat als Alps, de Miquel Pérez. Pel seu “gran valor documental” de la trajectòria històrica d’alguns dels pares de l’escalada a Catalunya.
  • Dhaulagiri is my Everest, de Pavol Barabas. “Per ser un acte de reparació històrica, presentat sense pretensions”.
  • Home sweet home, d’Anthony Komarnicki. Per haver centrat l’aventura al costat de casa: bicicleta i parapent durant tres setmanes sense aventurar-se mai a més de 60 quilòmetres del seu domicili.