Notícies

28/10/2022
La Mongòlia nòmada, retorn emblemàtic a l'Everest i més cinema fet a casa que mai
La Mongòlia nòmada, retorn emblemàtic a l'Everest i més cinema fet a casa que mai


La presentació del que serà la 40a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló va girar al voltant de tres eixos principals. En primer lloc, aquest any la nostra mirada s'inspira en Mongòlia, un dels països més grans del món, però també dels menys poblats i amb una mil·lenària cultura nòmada, de profund respecte i arrelament a l'entorn natural que l'envolta, però que es veu greument amenaçada també pel canvi climàtic. Un exemple particular d'un procés global, una forma de vida en perill que ens ensenya i ens recorda el que hi tenim tots a perdre. Des de la imatge i cartell d'aquesta edició, ideada i dissenyada per l'Ingrid Picanyol, a conferències, l'exposició i el mateix espectacle inaugural, aprofundirem junts en un país del que tenim molt per aprendre.

Una 40a edició és una xifra molt significativa, que malgrat l'impuls irrefrenable per seguir endavant en l'esdevenir present i futur del festival, ens serveix per fer una petita parada, amb una mirada al passat, però posada al servei de la preservació del llegat i els nous temps. Com a aperitiu únic, el pròxim dijous 10 de novembre hi haurà una sessió especial gratuïta on es projectarà una nova versió en 16:9 de la pel·lícula més premiada del cinema de muntanya i fita d'aquest, Everest: sea to summit de Michael Dillon. El film es va endur vuit grans premis en els festivals de muntanya del moment, entre els quals la Flor de Neu d’Or de l’onzè Festival de Torelló el mateix any d’estrena, el 1993.

El festival no es pot entendre si no és en la dialèctica d'allò local amb el fet global, i estem especialment contents de presentar una edició amb més presència catalana i femenina que mai. Com diu el nostre director, Joan Salarich“Són bones notícies pel cinema de muntanya del nostre país, ja que assoleix una xifra rècord de films en competició. És també rellevant que any rere any augmenti la participació de dones en les produccions d’aquest gènere cinematogràfic. En aquesta edició, hi ha un increment important: fins a 9 pel·lícules a competició estan dirigides o produïdes per dones”. 

En total, 41 pel·lícules de 13 països diferents i moltes activitats per fer del 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló una experiència molt especial.