Notícies

10/11/2022
Mongòlia, el país del cel blau
Mongòlia, el país del cel blau

A causa del canvi climàtic, els pastors nòmades que transiten per l’estepa de Mongòlia han deixat de poder preveure el clima. Com que la seva forma de vida ja no els sembla segura, molts decideixen traslladar-se a la ciutat on viuran als suburbis en situació de pobresa. Respiraran alguns dels aires més contaminats del món i veuran com als seus infants no se’ls integra dins del sistema educatiu.

A Mongòlia hi ha moltes coses a punt de desaparèixer, però també aquí i a la resta del món.

 
 

Mongòlia és la protagonista de la quarantena edició del Festival. Com a catorzè país més extens del món, però també dels menys poblats, representa un exemple paradigmàtic del que és afrontar el món contemporani i les seves problemàtiques inherents, amb la preservació d'una cultura i manera de viure, en equilibri amb la naturalesa, tant en perill pels efectes cada cop més presents i contundents del canvi climàtic. El profund respecte i simbiosi amb la natura del trenta per cent de la seva població, de vida i cultura nòmada, es veu més amenaçada que mai. L'impacte en les seves vides és creixent, els hiverns cada cop són més gèlids i als estius no hi cau ni una gota d’aigua: l’agricultura no pot sobreviure, els animals es moren de gana i la societat mongola tem un futur negre.

En l'espectacle inaugural d'aquest divendres 11 a les 21h del 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, us proposem un viatge cinematogràfic i musical amb les intervencions de la investigadora geoetnoarqueòloga canària Natalia Égüez, el viatger i escriptor Enric Soler Raspall i l’ambientòleg osonenc Gerard Canals, que interpretarà música tradicional mongol a l’escenari del Teatre Cirvianum. La periodista de Catalunya Ràdio Nati Adell serà l’encarregada de conduir l’acte.