Notícies

23/11/2023
Sílvia Vidal, Flor de Neu d'Honor 2023
Sílvia Vidal, Flor de Neu d'Honor 2023

Sis anys després d’omplir la platea del teatre Cirvianum, Sílvia Vidal va tornar al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló per recollir el premi Flor de Neu d’Honor i explicar la seva darrera gran aventura, Sincronia Màgica, a través d’un nou relat audiovisual.

JOAN SALARICH, director del Festival: “Pel seu alpinisme sense suport de cap mena, sense artificis. Per demostrar que el significat de la paraula ‘aventura’ encara pot ser sincer i, sobretot, que encara és possible”.

Sílvia Vidal és un dels màxims exponents internacionals de l’escalada en solitari. Nascuda a Barcelona el 1970, durant dues dècades s’ha enfilat per les parets més remotes del planeta amb la màxima autonomia: completament sola, sense ràdio, sense mòbil, sense GPS i sense previsions meteorològiques durant setmanes. Sense cap comunicació amb la resta del món. La seva carrera extrema va ser reconeguda fa dos anys amb el Piolet d’Or. Vidal va obrir camí a casa nostra. Mai abans, una alpinista o un alpinista espanyol havia rebut aquest premi internacional, considerat el guardó més prestigiós en el món de la muntanya.

Algunes de les ascensions en solitari més destacades les ha fet al Pakistan, on es va enfilar a la Shipton Spire. A l’Índia va coronar el cim del Raldang Peak i a Xile va obrir una nova via a la Serranía Avalancha que va batejar amb el nom d’Espiadimonis. La seva última gran aventura va ser en aquest darrer país, a la Patagònia xilena. A principis de 2020, va obrir la nova ruta Sincronia màgica, la primera ascensió per la cara oest del Cerro Chileno després de 33 dies penjada a la paret. En total, va estar un mes i mig incomunicada i havent de moure 150 quilos de material tota sola. Quan va tornar a Catalunya, va topar amb una nova realitat: un confinament forçat arran d’una pandèmia que havia canviat el món.